Smart kao pik-ap

Bez autora
Dec 29 2011

U iščekivanju starta nove generacije modela – „smart-for tu“, proizvođač ovih malih, gradskih automobila, ispunjava vreme raznim eksperimentima. Na septembarskom sajmu automobila u Frankfurtu je, na primer, predstavljen koncept „smarta“ sa solarnim ćelijama na krovu opisan kao model budućnosti. Sada je firma koja posluje u porodici koncerna „Dajmler“ pripremila još jedan novitet. Na predstojećem, januarskom sajmu automobila u Detroitu predstaviće „smart“ u verziji pik-apa. Studija ovog „smarta“, kako se pretpostavlja, napravljena je specijalno za američko tržište. Iz mnogo razloga: Amerikanci jednostavno obožavaju verzije pik-apa poznatih svetskih proizvođača automobila. „Smart pik-ap“ odstupa, međutim, od ustaljenih klišea koji prate ovu verziju automobila, koji je zapravo kombinacija putničkog i teretnog automobila.

Smart kao pik-apU iščekivanju starta nove generacije modela – „smart-for tu“, proizvođač ovih malih, gradskih automobila, ispunjava vreme raznim eksperimentima.

Na septembarskom sajmu automobila u Frankfurtu je, na primer, predstavljen koncept „smarta“ sa solarnim ćelijama na krovu opisan kao model budućnosti.

Sada je firma koja posluje u porodici koncerna „Dajmler“ pripremila još jedan novitet. Na predstojećem, januarskom sajmu automobila u Detroitu predstaviće „smart“ u verziji pik-apa.

Studija ovog „smarta“, kako se pretpostavlja, napravljena je specijalno za američko tržište. Iz mnogo razloga: Amerikanci jednostavno obožavaju verzije pik-apa poznatih svetskih proizvođača automobila.

„Smart pik-ap“ odstupa, međutim, od ustaljenih klišea koji prate ovu verziju automobila, koji je zapravo kombinacija putničkog i teretnog automobila. Pik-ap je po pravilu glomazno vozilo sa snažnim motorom koje „pije“ mnogo goriva. „Smart“ je, međutim, mali, gradski automobil koji svojom dužinom od skromnih 3,55 metara svakako nije dobar materijal za prepravljanje u pik-ap vozilo.

Konstruktori su, međutim, pokazali da to nije bio problem. Napravljen je „smart“ koji zaista može – pored vozača i suvozača – da ponese i pristojnu količinu tereta. Ovaj model ima prtljažnik dug 90 santimetara koji se još proširuje dodatnom klapnom od 28 santimetara koja se otvara unazad. Tako se dobija korisna površina na kojoj mogu, na primer, da se komotno smeste dva bicikla.

Ispod haube ovog „smarta“ smešten je elektromotor od 75 KS (55 kW) koji omogućava maksimalnu brzinu od 120 km na čas. Automobil je opremljen litijum-jonskom baterijom kapaciteta 17,6kilovat-časova. Radijus kretanja – bez dodatnog punjenja – iznosi oko 150 kilometara.

Ovo nije jedini pokušaj da se „smart“ prepravi u automobil osposobljen i za prevoz ozbiljnijeg tereta. Švajcarska firma „Rinspid“ je za sledeći sajam automobila u Ženevi pripremila „smart“ sa originalnom prikolicom (dodatkom) koja se „prilepi“ na vozilo.

„Rinspid“ je i dosad u Ženevi redovno priređivao iznenađenja svojim neobičnim i nekonvencionalnim kreacijama. Utisak je da je i sa ovim „smartom“, za koji kažu da je zapravo „kotrljajući ranac na struju“ postigao pun pogodak.

„Smart“ u verziji „Rinspida“ privlači pažnju izgledom, a i tehničke karakteristike nisu za potcenjivanje. Ovaj model ima prostor za prevoz do 250 kilograma tereta, a opremljen je elektromotorom koji ima radijus kretanja od 120 kilometara bez dodatnog punjenja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik